top of page
Buscar
Foto del escritorAlcalde Benlloch

La veu del municipalisme en Europa

L’any 1949, acabada la Segona Guerra Mundial, Europa comença a donar les primeres passes per a substituir la confrontació per la cooperació. Amb aquesta voluntat de col·laboració entre els països del continent per a la defensa dels valors de la democràcia i l’Estat de Dret, naix el Consell d’Europa, la primera institució europea que, amb seu a la ciutat francesa d’Estrasburg, segueix sent a dia de hui un dels principals garants dels valors democràtics al continent.

Però la construcció cultural i política d’Europa no pot entendre’s sense els municipis. I, per això, el Consell d’Europa va incorporar l’any 1994 a la seua estructura un Congrés de Poders Locals i Regionals (CPLR) on estem representants els diferents territoris que hi formem part i que van més enllà dels països membre de la Unió Europea: 47 països i 150.000 autoritats locals i regionals que vetlen pel compliment de la Carta Europea d’Autonomia Local i per fer sentir la veu dels nostres municipis en l’agenda d’Europa. Un organisme en el qual recau la responsabilitat de traslladar l'opinió dels municipis i les regions a les institucions europees i aconsellar al Comité de Ministres i a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa en tots aquells assumptes que afecten les polítiques locals i autonòmiques.

Aquesta setmana, he tingut l’honor d’incorporar-me a la feina d’aquest Congrés de Poders Locals i Regionals, com a president de la delegació espanyola, de la qual formen part altres cinc alcaldes i alcaldesses de tot l’Estat i sis diputats i diputades de parlaments autonòmics. És, a més, la primera vegada que la presidència de la delegació espanyola recau en la Comunitat Valenciana des de la constitució de l’organisme fa 27 anys. Un repte que assumisc des de la responsabilitat, la humilitat i la convicció del paper clau que ha de desenvolupar Europa en el nou ordre internacional post-covid, per a la reconstrucció, la transformació i la resiliència dels nostres territoris.

La pandèmia ha evidenciat encara més el valor de la proximitat i la importància del paper que desenvolupen las administracions locals i regionals. Des de la presidència de la delegació espanyola del CPLR, treballaré per fer sentir la veu local en l'agenda europea, i reforçar la importància d’allò local per a fer front als reptes d'un món global.

Vull agrair especialment la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i als membres de la delegació que m’acompanyaran en aquesta tasca apassionant la confiança dipositada en mi, en una nova responsabilitat que assumisc amb il·lusió i el convenciment que Vila-real no podia perdre l’oportunitat d’estar en el mapa d’Europa a través d’aquest organisme. Fent sentir la nostra veu i cooperant amb municipis i territoris de tot el continent per fer prevaldre els valors del municipalisme en la construcció cultural i política europea sobre els principis de la democràcia i l’Estat de dret. Braç a braç, treballarem per obrir oportunitats de futur per a tots i totes. Vila-real avança, també en Europa.

9 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page